Légtisztítás klíma beltéri egységre illeszthető modullal

A közelmúltban megtapasztalt járványhelyzet a korábbaiknál sokkal erősebben hívta fel a figyelmet a beltéri levegő minőségére. A épületgépészet számos olyan eszközzel rendelekzik, melyek csíra- és pormentes légállapotot biztosítanak. Létezik azonban olyan fejlesztés is, mely által utólag tehetjük tisztábbá magas oldalfali klímaberendezésünk működését. Egy olyan modulról van szó, melyet a hőcserélő lemezein rögzíthetünk. A levegő vírus- és baktériummentesítését a modul abszolút az egészségügyi határértékeken belüli mennyiségű hidrogén-peroxiddal végzi.

Alaptézis, hogy időnk 90%-át belterekben töltjük, s ez hatványozottan igaz főleg az őszi-téli időszakban. De hogyan is befolyásolhatja mindez az egészségünket? A válasz egyszerű: kutatások bizonyítják, hogy a belterek levegője 5-6-szor szennyezettebb a kültérhez képest, és ez negatívan változik minél többen töltjük időnket együtt ezekben a terekben. Ennek ellensúlyozására a kutatók már többféle megoldással rukkoltak elő az évek során, több-kevesebb sikerrel: ionizátorokkal, UV-fénnyel, különböző szűrőkkel, hovatovább nanotechnológiával is próbálkozott már az emberiség a beltéri légminőség javitására – vizsgáljuk meg őket egyenként.

Az ionizátorokról
Az ionizátor az egyik leggyakoribb megoldás, ami szembe jön velünk nap mint nap – elég csak a legkondicionálóberendezéseket megnézni, sokuk már ezzel a kiegészítővel van szerelve gyárilag. Működését tekintve az ionizátor negatív töltésű ionokat állít elő, úgynevezett anionokat, melyek a természetben leggyakrabban vízesések környezetében fordulnak elő és pozitív élettani hatásokkal rendelkeznek. Zárt terekben a mesterséges előálllítássorán, viszonylag kis mennyiségben, de ózon is keletkezik, melynek az élő szervezetekre gyakorolt hatása kevésbé pozitív. Az ionizált részecskék megkötik a levegőben rejlő kórokozókat, amennyiben viszonylagos rövid „élettartamuk” (2-3óra) során lehetőségük nyílik erre.

UV-fény és mechanikus szűrők
UV-lámpák használatakor már nem kell számolnunk ózonterheléssel, hisz ezek esetében egy zárt rendszeren belül kell megfelelő sebességgel áramoltatni át a tisztítani kívént levegőt, melyet UV-C ultraibolya fény világít meg, ezzel tisztítva azt. Ennek hatékonyságát kissé beárnyékolja, hogy ezeket a fényforrásokat adott időközönként cserélni kell és maximális teljesítménye is egy bizonyos légáramlatra korlátozódik.
Szűrők tekintetében elmondható, hogy a portfólió nagy és differens alkalmazási területekre specializált. Az aktívszénszűrők különböző gázok megkötésére lehetnek ideálisak, míg a HEPA (High Efficiency Particulate Air) szűrők olyan mechanikai egységek, melyek a minimum 0,3 mikron méretű szálló részecskéket szűrik ki az átáramoltatott levegőből.

Hidrogén-peroxidos modul
A fent felsorolt megoldások mindegyikében közös pont, hogy a berendezésen átáramoltatott levegő megtisztítása a cél, melyek ennél a tulajdonságuknál fogva be is határolják teljesítményüket és kialakításukat – legtöbb esetében egy újabb „kerülgetni” való berendezésről beszélünk, mely a legjobb esetben elégséges látványt nyújthat egy szépen megtervezett és berendezett enteriörben – csakhogy az esztétikára is ügyeljünk. De akkor melyik az a megoldás, mellyel nem kell kompromisszumot kössön az, aki szeretne odafigyalni az általa naponta belélegzett ~10 000 liter levegő a minőségére?
Nemrégibven került piacra egy olyan modul, amely hidrogén-peroxidot használ. Ez az anyag egy közismert anitszeptikus fertőtlenítő, melyet ezidáig a vegyipar szállított folyadékban oldva. Ám a hidrogén-peroxid elektrokémiai úton is előállítható. A modul magasfeszültség által generált elektromos kisülés során a levegőben lévő oxigénmolekulákat (O2) bontja két részre, majd ez oxigénatomok egyszerű reakcióval kötésbe lépnek a levegő vízmulekuláival. Így jön létre a hidrogén-peroxid (H2O2). A modul hatékonysága abban rejlik, hogy nem az átáramoltatott levegőt kezeli és/vagy szűri meg, hanem az akár 24 óráig is életképes, könnyű molekulákat juttatja a légtérbe. További előnye az előbbiekkel szemben, hogy ez a picike készülék egy magasoldalfali klímaberendezésbe telepítve nem foglal helyet az értékes életterünkből, energiafelhasználása elenyésző (<2 W) és nem igényel karbantartást.
Kutatások bizonyítják, hogy a hidrogén-peroxid 20 perc alatt elpusztítja az influenzavírusok 99,9%-át, 60 percet követően a Covid (Sars-Cov-2) vírusok 99,93%-át, további 60 perc elteltével a Streptococcus baktériumok 100%-át, továbbá hatéonyan gátolja meg a penészképződést is.

Ezen áttekintő csupán egy kis szelet a légtisztítók által biztosított lehetőségekről, ám megnyugtató lehet, hogy az elmúlt időszakok kellemetlenségeinek áthidalására mégis vannak lehetőségeink. Így azt tanácsolom mindenkinek, éljen ezekkel, mert kis ráfordítással hatalmas lépést tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.